Banner

Selasa, 10 Mei 2011

Home » , , , , , , , » Kome pernah minum air lemuju

Kome pernah minum air lemuju

 

 

Salam bahagia,

 

Semalam en ayah belikan air lemuju untuk ku minum… rasanya.. macam minum air bercampur dengan minyak cap kapak… rasa berangin gitu… Smile with tongue out rasa macam ubat batuk dan ade sedikit rasa pahit.

 



malam tu en ayah suruh minum lagi.. Winking smile tapi ibu buat derk jer… en ayah kata buleh hilangkan panas badan.. sekarang ni kan panas terik.. dalam rumah dah pasang kipas to the max pun masih tetap terasa bahang panas nya….

 

okay.. close-up sikit

 



 

Khasiatnya :

copy jer apa yang tertulis kat label botol tu.. Winking smile .. yang jawi tu yer… mana yang buleh baca jer.. yang tak leh baca tu saya skip jer.. hehehhe Smile with tongue out

 

dikatakan dapat menyembuhkan 32 penyakit :

  • orang dalam pantang beranak

  • sakit sendi-sendi

  • angin

  • kembung perut

  • sakit dada

  • bisa ulu hati

  • bisa (?)

  • batuk

  • muntah

  • cacing

  • demam kura-kura (?? apa erk demam kura2 ni.. demam sejuk berpanjangan ker…)

  • banyak makan (senak perut kot)

  • demam

  • demam 3 hari sekali (ade ke orang sakit macam ni… Smile with tongue out )

  • jalan darah (untuk buang kolestrol ker??)

  • mengah (semput kot)

  • sendawa masam

  • gigi (sakit gigi lah kot… )

  • makanan lambat hadam

  • perbaikkan rahim perempuan (??? – agaknya mudah untuk kecutkan rahim kot.. untuk yang dalam pantang lah kot..)

  • berak berdarah bercampur nanah ( Sick smile

  • boleh juga menyembuhkan penyakit untuk binatang ternakan seperti ayam, kambing lembu


Wallahu’alam..

 



 

Harga 1 botol RM3.00  Smile

 

Aturan minum :

  • Dewasa : 2 kali 1 hari, 1 kali minum 2 sudu sudu besar (kat label dia tulis ‘sudu meja’ Winking smile )

  • kanak-kanak : 1 sudu makan di campur dengan susu.. sanggup ke nak bagi anak minum air pahit berangin nih… huhuuu


 

kome, pernah minum @ rasa air lemuju ni???!!

 



 

cuba gugel gambar lemuju… ni gambornya.. owh, rupanya penah tanam pokok ni dulu.. memang senang jer nak hidup pokok ni.. daunnya berbulu halus.. dan memang kalo diperah airnya rasa macam ubat batuk.. dulu rajin la jugak bagi anak2 minum (1 sudu kecik jer) bila anak2 batuk.. campur dengan madu sikit.. heheh.. tapi sebab tak rajin jaga, habis kering & kojol pokok tu.. Smile with tongue out

 

dipanggil juga oregano .. huhuuu.. baru tahu.. oregano yang ku tahu, hanya yang dah siap dalam botol tu.. Winking smile yang dah kering tu… Smile with tongue out

 

 

 

salam kasih sayang,

 


Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi. dan Jemput singgah ke Kedai Kakyong

review http://www.kakyong.com on alexa.com giveaway  Banner

34 ulasan:

  1. pernah dengar ni kakyong. cuma tak pernah minum.
    kiranya ubat tradisional lah ni ye. cam air badak gitu...boleh sejukkan badan jgk.

    BalasPadam
  2. banyak betuk khasiat dia, tp kita pun tak pernah try.

    BalasPadam
  3. uikksss..serious tak penoh dengor kak yong...mcm khasiat nya yer..saya ni kalo ubat yg air2..harap maap ler..kalo kapsul boleh lagi ditelan..

    BalasPadam
  4. tak pernah minum...tapi pernah dengar nama daun tu...ermm..nape ye panas sangat sekarang ni....dah empuk daging badan zu ni..haha...

    BalasPadam
  5. syida,
    cer try minum air + minyak cap kapak.. boh air dlm sudu & 1 titik minyak cap kapak.. lalu tak??? ;)

    BalasPadam
  6. \izan,
    air cam badak tu ade rasa payau sikit.. yg ni rasa air minyak cap kapak..
    tp sbb masalah angin ni.. ku lalu2 kan jugak... hehehhe :P

    BalasPadam
  7. zu,
    kalo empuk daging zu.. tak rela kami nak jamah pun.. hehehhe

    BalasPadam
  8. Yatie,
    kakyong ni okay jer kalo pahit2.. tp yg ni siap rasa berangin , betul2 rasa mcm minyak cap kapak... heheh ;)

    BalasPadam
  9. 1st time dengo n tgk air lemuju nie...

    BalasPadam
  10. Salam Yong...k.atie dah berpeti2 beli..hihi.masa dok ngan MIL dulu,stock lemuju mmg wajib ada lam umah..rasanya cam 'pedo2' sikit..kata org perak ler...

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum KakYong a.k.a Ibu...
    awok peghenah minum....nak buang angin dalam badan.....tak sedap langsonggg.....

    P/S: awok selame ni ingat URL kakyong.com ni udah tak gune lagi..... awok dok ingat kakyong72 tu je yang aktif.....adoileee.....padanle jaghang berapdet blog kakyong72 tuuuu.......sabo je le....

    BalasPadam
  12. erkk..xpenah minum !

    tp byk khasiatnye yek..dan murah skali !

    BalasPadam
  13. hanie,
    kakyong pun baru pertama kali coba... ;)
    pedor rasanya.. bak kata kak tie..

    BalasPadam
  14. salam yeob,
    dulu ade letok notis kat blog sana..
    akhir2 ni malas nak update blog sana.. meroyan di blog ini jer... hehehhe...
    usah muntoh baca blog sini udoh le...

    BalasPadam
  15. ya betui kaktie...
    'pedo' tu baru perkataan perak utk menggambarkan rasanya..

    uish.. berpeti2 kan... huhuu... minuman harian ke apa???

    BalasPadam
  16. serius ta pena dgr n ta pena jumpe air ni...
    byk khasiat eyk...

    BalasPadam
  17. satu info baru utk cik lya.. buleh jer cari kat kedai2 runcit nih...

    BalasPadam
  18. baru ct tahu lemuju tu oregano,boleh tanam kat malaysia ye...ha.ha..sempitnya pemikiran

    BalasPadam
  19. ct,
    tu ler.. kakyong pun jakun jap// rupanya oregano tu = daun lemuju yg dikeringkan.. huhuuu
    nanti nak amik lagi kat rumah mak.. tanam balik & try buat oregani sendirik..

    BalasPadam
  20. Yati tak pernah minum. Pertama kali tahu pasal air ni. Banyak juga khasiatnya ya.

    BalasPadam
  21. Yati,
    kalo tak kesah minum air mcm rasa minyak cap kapak.. leh la cuba...
    oregano kdg2 org letak dlm pizza kan, spageti... ;)

    BalasPadam
  22. hubby dedolu rajin gak amalkan air lemuju ni utk buang angin dlm badan...i penah try,mmg rasa berangin cam mint tapi kuat sgt

    BalasPadam
  23. Hez,
    oh.. u pun tahu air ni.. tu ler pedo sangat.. terasa melekat kat lidah.. heheh

    BalasPadam
  24. nadiah,
    tu le kakyong pun baru tahu..

    BalasPadam
  25. saya penah baca LEMUJU ni dipanggil juga sbg MEXICAN MINT..so dia ala2 keluarga MINT la ek..patut la berangin..heheheh..

    mana nk dpt kan ek? ada org sarankan saya minum sesudu pagi sesudu malam..tq

    BalasPadam
  26. adib,

    boleh cari di kedai runcit.. lebih2 lagi kalo kedai runcit mamak.. Insya Allah ada..
    kat pasaraya besor rasanya memang tak mandang..

    BalasPadam
  27. baru hari ni penah minum husband beli xd...memang byk khasiatnyer, pokoknyer pon br kite tu mcm tu upenyer selalu letak dlm makanan. husband kata elok tuk suami iateri (menaikansyahwat) betul ker k.yong? nak tahu gak ni....husband kata lah. murah memang murah tp terbukti ker?????????

    BalasPadam
  28. Assalam.nk tnye.air lemuju ni elok tak utk pesakit gastrik?

    BalasPadam
    Balasan
    1. auni zahra,

      tak pasti lah sis.. sbb nya kalo berangin tu biasa lah org minum..
      baik tanya pada org tua2 yg lebih tahu..

      Padam
    2. Nak beli mcm mana cara......lama dok cari x jumpa2.pos boleh.....

      Padam
  29. Biasanya kat kedai mamak ada. memang bagus airni. kalau sakit perut dan angin sgt mujarab.....

    BalasPadam

Terima kasih atas sumbangan idea anda.. komen anda akan diluluskan sebaik saya online.